#IAconflicteinternationale – Ștefania Pavel

ia-conflicte-inernationale

 

Viceprim-ministrul Nurettin Canikli a declarat de curând că Turcia ar putea organiza un referendum în prima săptămână a lunii aprilie în ceea ce privește o nouă constituție. Un posibil scenariu ar putea fi prezentat de crearea unui sistem prezidențial executiv, care i-ar oferi puteri mult mai mari președintelui Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, Adunarea Generală a Parlamentului a început deja dezbaterea privind modificările constituționale propuse și va lucra la un set de legi ce va fi finalizat în următoarele zile.
#IAconflicteinternationale revine cu Ștefania Felicia Pavel, membră a comunității International Affairs din cadrul organizației Voluntari pentru Idei și Proiecte, care prezintă o perspectivă proprie asupra deciziilor luate la nivelul Turciei.

           Situația actuală din Turcia ne înfățișează un prim reprezentant al Executivului care înaintează perspectiva organizării unui referendum -în acest context- un pretins instrument democratic de interogare a poporului. Totuși, supus coerciției de către autoritățile cvasi-autoritare, opinia publică cu greu ar mai putea concepe poporul turc ca unica sursă a puterii statale, ca izvor al legitimității. Cu toate acestea, motivul real de îngrijorare este intenția de a altera legea fundamentală a statului, de a crea o deviație constituțională care să îi garanteze președintelui Recep Tayyip Erdogan prerogative și mai extinse. De asemenea, ritmul alert în care autoritățile avizate gestionează modificările, face evidentă dorința liderului de la Ankara de a-și consolida poziția. Altfel spus, scena internațională se confruntă cu un actor politic care va vrea să se ridice deasupra condiției, să fie un regizor care stabilește soarta unei întregi națiuni și care tulbură echilibrul global deja fragil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *