#IAconflicteinternationale – Ana Marin

IMG_1302

Președintele S.U.A, Donald Trump a afirmat recent că își dorește să restabilească supremația țării sale în domeniul armamentului nuclear. Această declarație a creat suspiciuni la adresa politicii militare, și a intrigat statele mapamondului pe scena politică internațională.
#IAconflicteinternationale continuă cu un membru marcant al comunității International Affairs, Ana Marin, Project Manager al proiectului Global Research Summer School, și studentă în anul doi la Facultatea de Relații Economice Internționale:

Declaraţia preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, cu privire la înarmarea nucleară a SUA, este cel puţin îngrijorătoare, în special pe fondul dinamicii actuale a scenei internaţionale. Într-o lume în care Rusia este din ce în ce mai vocală şi mai ameninţătoare, preşedintele Vladimir Puţin declarând că doreşte să crească nivelul de înarmare nucleară la nivelul ţării, faptul că Trump a declarant că va face acelaşi lucru pentru Statele Unite nu poate decât să ridice întrebări în legătură cu viitorul securităţii şi stabilităţii internaţionale. Încă din 1991, la terminarea Raboiului Rece, cele două mari puteri mondiale au înţeles importanţa
controlului armelor nucleare. Astfel, a luat naştere Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (START I), prin care ambele ţări se angajau să îşi reducă arsenalul nuclear. Acest tratat a fost reînnoit în 2011, de către administraţia Obama, astfel luând naştere START II, tratat care impune nişte limite foarte clare pentru cantitatea de armament deţinută de fiecare dintre cele două state şi care a fost descris de către Barack Obama ca “cel mai comprehensiv tratat de limitare a armamentului nuclear din ultimele două decenii”. Aşadar, având în vedere contextul setat de fosta administraţie prezidenţială, bazat pe reducerea arsenalului nuclear, nu putem să nu vedem recentele declaraţii ale celor doi şefi de stat că pe un potenţial început al unei noi curse a înarmării. Rămâne de văzut dacă şi cum aceste afirmaţii se vor concretiza în viitor şi în ce fel vor reuşi cele două state să gestioneze această situaţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *