Apariția și evoluția mișcării talibane din Afganistan. Scurtă introducere

Talibanii (termen provenit din arabă, ce înseamnă: „învățăcei”) au captat atenția întregii lumi de-abia după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Principalul motiv a fost acuzația că mișcarea talibană din Afghanistan ar fi oferit protecție lui Osama Bin Laden și mișcării al-Qaeda, vinovați de distrugerea turnurilor gemene din New York.

Cum s-a format mișcarea talibană?

Mișcarea talibană a apărut la începutul anilor `90 în nordul Pakistanului, ulterior retragerii trupelor sovietice din Afganistan. Se crede că ar fi apărut în cadrul școlilor religioase – cele mai multe fiind finanțate din Arabia Saudită – unde era propovăduită o înțelegere mai degrabă fundamentalistă a Islamului Sunnit. Ulterior, mișcarea a fost înființată în orașul Kandahar, aflat în sudul Afganistanului.

Dorința lor era axată pe reinstaurarea ordinii în Afganistanul distrus de războiul purtat de URSS, ceea ce le-a adus popularitatea.

Mișcarea a fost preponderent formată din etnici paștuni, devenită proeminentă în Afganistan în toamna anului 1994, atunci când un convoi de 30 de tiruri ce venea din Pakistan a fost sechestrat de un lider local afgan, ce a fost salvat de un mic grup de militanți talibani care i-a executat pe atacatori. Intrând astfel în scenă, mișcarea talibană părea a fi o forță reformatoare.

Talibanii erau, în linii mari, un grup de tineri studenți fără experiență politică, analiștii susținând că nu ar fi putut ajunge atât de puternici fără sprijinul unor guverne mature, precum celor din Pakistan, Arabia Saudită, statelor din Golf, care au oferit cursuri și, inițial, finanțare. Ironic, acțiunile lor au fost aprobate și de Statele Unite, în considerarea faptului că se opuneau Iranului și erau anti-șiiți.

Ce a permis mișcării talibane să apară și cum a fost receptată?

La momentul apariției, în sudul Afganistanului legile și ordinea publică erau ca inexistente, regiunea era cuprinsă de haos, iar puterea conducătorilor locali, ai triburilor din zonă, creștea alert. Astfel, talibanii au fost percepuți ca o forță de stabilizare a regiunii prin aplicarea legii și instaurarea ordinii, anihilând puterea conducătorilor locali și impunând legea islamică. În acest mod și-au căpătat popularitatea, iar răspândirea mișcării în întreaga țară a fost sprijinită din Pakistan, inclusiv cu capabilități militare.

Așa au dobândit puterea la Kabul, capitala țării, în 1996. La scurt timp, instaurarea ordinii s-a transformat în impunerea unei interpretări stricte a legii islamice.

Ce a făcut guvernul taliban, odată ce au ajuns la putere?

Odată instaurat regimul taliban, a impus pedepse precum execuțiile publice ale criminalilor și adulterilor și amputarea celor vinovați de furt. De asemenea, au impus bărbaților să poarte barbă și femeilor să își acopere complet corpul, interzicând televiziunea, muzica și cinematografia – simboluri ale Occidentului decăzut – și au interzis fetelor cu vârsta mai mare de 10 ani să meargă la școală.

Talibanii nu admiteau procesele electorală, spunând că Sharia nu acceptă politica sau partidele politice. Legitimitatea liderilor rezulta însă din jurământul de loialitate, atribuit Profetului și specific islamului timpuriu. Acesta era motivul pentru care nu dădeau salarii oficialilor sau soldaților, ci doar mâncare, haine, încălțăminte și arme. ”Vrem să trăim cum a trăit Profetul acum 1400 de ani și jihadul este legea noastră. Vrem să refacem acele vremuri în care a trăit profetul și, de 14 ani, nu avem altă preocupare decât ceea ce își dorește poporul afghan” – susținea un purtător de cuvânt.

Autor: Echipa The Diplomatic Agenda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *