Ce vrea Rusia să obțină în Siria?

                 The Diplomatic Agenda conștientizează importanța cunoașterii informațiilor legate de istoria și evoluția mediului internațional, drept pentru care vă prezintă săptămânal o analiză proprie pe diferite subiecte de actualitate. Astăzi vă propune să aruncați o privire mai atentă asupra relațiilor dintre Rusia și Siria, pentru a înțelege mai bine motivele din spatele colaborării dintre Putin și Bashar al Assad.

                De mai bine de un an aflăm știri îngrijorătoare despre implicarea militară a Federației Ruse în războiul din Siria. Rusia este responsabilă de 304 atacuri în Alep care încalcă dreptul internațional umanitar și pot constitui crime de război, conform unei scrisori adresate ONU în decembrie 2016 de patru importante organizații umanitare siriene. Aceștia susțin că atacurile ar fi dus la moartea a 1207 civili, dintre care 380 de copii. Din cele 304 atacuri, 62 dintre ele au implicat armament interzis, respectiv muniții cu dispersie și arme incendiare folosite în zone populate, fiind distruse spitale, școli și moschei în 90 de atacuri.

                Este bineînțeles, dificil de spus dacă afirmațiile acestor organizații sunt veridice și dacă într-adevăr Rusia este responsabilă de asemenea încălcări ale dreptului internațional umanitar. Totuși, chiar necunoscând cu exactitate situația militară din Siria, avem două certitudini; Prima este că viețile milioanelor de sirieni sunt amenințate de război, ceea ce a provocat o criză globală și îngrijorarea întregii planete; A doua este că Rusia este prezentă acolo; Astfel, prima întrebare ce se ridică în fața acestui tablou complex este: Ce vrea Rusia să obțină în Siria? Vom ajunge în cele ce urmează la răspunsul: securitatea internă.

                Bineînțeles, se pot găsi multe explicații, însă dacă analizăm contextul internațional dincolo de granițele Orientului Mijlociu, observăm că un motiv pentru care Rusia a intervenit militar de partea guvernului sirian în acest conflict este teama că grupările teroriste vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, pe teritoriul rus, unde vor organiza atentate.

Cum anume?

                  Pe scurt, este vorba de traseul Orientul Mijlociu – Asia Centrală – Rusia. Situația se prezintă astfel: grupări teroriste din Caucazul de Nord și Asia Centrală au deja relații de colaborare cu ISIS, mii de oameni din Asia Centrală și Rusia s-au alăturat Statului Islamic până în 2015 și există și alte grupări teroriste în Asia Centrală. De altfel, în 2015 ISIS a făcut publică o casetă în care militanți vorbitori fluenți de rusă promiteau ”necredincioșilor ruși o baie de sânge”; amenințarea este expres formulată. Este doar o problemă de timp până când acești militanți se vor întoarce acasă, în Rusia sau în apropierea granițelor sale. Având în vedere și că sute de mii de cetățeni ai țărilor din Asia Centrală lucrează în Rusia și se întorc frecvent acasă, neexistând cerința vizei, ajungem la concluzia că relativ ușor militanții din Siria ai Statului Islamic pot ajunge în Asia Centrală, unde există facțiuni care să îi sprijine în a ajunge în Rusia, camuflați printre sutele de mii de oameni care pleacă la muncă. Odată ajunși în Rusia, pot continua radicalizarea populației musulmane în vederea destabilizării țării.

           Astfel, putem spune că este probabil ca Rusia să intenționeze să preîntâmpine o asemenea amenințare intervenind în Siria pentru a neutraliza organizația teroristă ce ar putea în curând să pună la cale atacuri teroriste în orașe precum Moscova și Sankt Petersburg.

                 Problema rămâne deschisă, fiind clar că aceasta nu este singura explicație pe care o putem oferi. Dar putem spune, totuși, că este posibil ca Rusia să încerce prin acțiunile sale în Siria să se apere de o amenințare majoră la adresa securității sale naționale: terorismul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *