Conflicte internaționale

În cadrul #IAconflicteinternationale sunt prezentați membrii International Affairs care au un cuvânt de spus despre evenimentele desfăşurate pe scena relaţiilor internaţionale.
  • Pe 1 august, forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii au bombardat în Sirte, Libia, un tanc și 2 vehicule ce aparțineau Statului Islamic și care reprezentau o amenințare pentru forțele aliate ale Guvernului de Uniune Națională din Libia. Sirte, oraș situat pe coasta mediteraneeană, a devenit cea mai importantă bază a ISIS din afara Siriei și Irak după ce militanții grupării teroriste l-au ocupat anul trecut, profitând de instabilitatea cauzată de războiul civil din Libia și puterea militară limitată. Coaliția Împotriva Războiului solicită occidentalilor abordarea unor alte soluții în afara celor militare, întrucât intervenția americană deschide un nou front în Războiul Terorii.
    (Sursa: https://goo.gl/k604UR)

          Cătălina Bocai – studentă la Facultatea de Științe Politice, SNSPA, și Facultatea de Drept, Project Manager The Diplomatic Agenda:

13892177_1135262416566613_4566892174258519993_nScena internațională este astăzi una foarte instabilă și imprevizibilă, evenimente aparent izolate având un ecou tot mai mare la nivel mondial. Acțiunile grupărilor teroriste sunt din ce în ce mai frecvente și mai agresive, iar statele trebuie să depună eforturi mult mai mari pentru a le combate. În cazul Libiei, eforturile forțelor guvernamentale libiene nu au reușit să oprească extinderea Statului Islamic, având în vedere că prezența acestuia în Libia este tot mai mare. Întrebarea pe care mi-o pun este, însă, în ce măsură intervenția militară a Statelor Unite va diminua conflictul, având în vedere că intervenția străină a dus de multe ori la agravarea conflictelor. Vor reuși aceste bombardamente să reducă prezența SI pe teritoriul Libiei sau, dimpotrivă, presiunile exercitate în Sirte împotriva grupării vor duce la o răspândire a grupării pe întreg teritoriul Libiei și în statele vecine?”

 

  • Conflictul Rusia – Ucraina escaladează din nou în urma declaraţiilor făcute de Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia care a anunţat miercuri că a dejucat o incursiune armată ucraineană în Crimeea care viza infrastructura critică. În urma acestor confruntări, un soldat rus şi un angajat al FSB şi-au pierdut viaţa. Preşedintele Rusiei, Vladimir Puţin, a cerut mărirea măsurilor de securitate în Crimeea ca urmare a actelor militare pe care le-a numit “teroriste”. Petro Poroshenko, preşedintele Ucrainei, a descris aceste acuzaţii drept “absurde”, afirmând că “sunt doar un pretext pentru continuarea ameninţărilor militare împotriva Ucrainei”.
    (Sursa : https://goo.gl/rSM0fT)

          Emilia Mocan – studentă la Facultatea de Drept și Project Manager Worldwide Institutions Academy:

13873195_1141683195924535_4635330398997075788_n

“Un diferend atât de controversat ce revine iar în atenţia scenei politico-militare internaţionale în urma acuzaţiilor făcute de Vladimir Putin. Adevărate sau nu, aceste acuzaţii privind aşa-zisele « atacuri teroriste » ale Ucrainei certifică un adevăr trist : reminiscenţe ale unei mentalităţi medievale de tipul “ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte” subzistă în prezent. Este greu de spus cu certitudine care sunt mizele reale ale acestor recente atacuri, dacă este vorba despre o răzbunare a Ucrainei, despre un pas în încercarea Ucrainei de a-si recupera teritoriul sau despre o situaţie orchestrată special pentru a constitui premisa care să confere legitimitate unor măsuri suplimentare de securitate adoptate de Rusia ori care să ducă la dejucarea planului complex de obţinere a păcii în zonă, blamând totodată Ucraina pentru menţinerea acestui status quo instabil.”

  • În contextul înrăutățirii situației din Siria, Ministrul Apărării al Rusiei, Sergei Shoigu, a declarat că Rusia negociază activ cu Statele Unite ale Americii în vederea unei alianțe menite să asigure pacea în acea zonă. Cele două mari puteri ar coopera pentru a învinge nu doar gruparea ISIS, dar și alte grupări ale jihadiștilor, precum al-Qaeda și Jabhat Fatah al-Sham. Propunerile sunt controversate, întrucât cei doi dușmani din timpul Războiului Rece se află în tabere diferite, Rusia bombardând Siria în sprijinul Guvernului, iar SUA antrenând și asigurând armament rebelilor. (Sursa: http://goo.gl/DBBrRj)

         Ana Marin – studentă la Relații Econonomice Internaționale, Project Manager Global Research Summer School:

13938390_1147524378673750_4551709133866979192_n

„Având în vedere situaţia curentă din Aleppo, sunt de părere că orice pas din partea comunităţii internaţionale care ar putea duce la încheierea acestui conflict şi la ajutarea victimelor din zonă este binevenit. Totuşi, nu trebuie să ignorăm posibilitatea ca aceasta să dăuneze mai mult decât să ajute. O alianţă între SUA şi Rusia nu ar stinge conflictul dintre guvernul sirian şi rebeli ci, din contră, ar crea mai multă confuzie în luptele din zona, ceea ce nu ar face decât să le amplifice. Din păcate, cei care au de suferit de cele mai multe ori sunt civilii, pentru care amplificarea conflictului ar însemna o adevărată tragedie. Totodată, având în vedere că SUA şi Rusia sunt, în prezent, de părţi diferite ale conflictului, stabilitatea unei viitoare alianţe între ele poate fi pusă la îndoială.”

  • Dublul atac terorist comis duminică (21 august) în Somalia asupra autorităților locale din orașul Gaalkacyo a fost revendicat de gruparea teroristă Al-Shabaab, cunoscută pentru astfel de atrocități. Președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, a condamnat acest atac, numindu-l “barbar și odios”, în timp ce Michael Keating, reprezentant ONU, a atras atenția asupra vulnerabilității cetățenilor somalezi în fațaunor actori care nu se dezic de la a folosi violența pentru atingerea propriilor scopuri. (Sursa: https://goo.gl/93AYRw)

Claudiu Grigore – student la Facultatea de Științe Politice:

14055162_1154256051333916_7799261599237596428_n“Somalia trebuie să continue lupta pentru stabilitate şi pentru garantarea drepturilor, dar şi pentru a crea o societate paşnică ce a pornit pe drumul dezvoltării. Aceste atacuri teroriste care se înmulțesc în toată lumea nu fac decât să instaleze o panică continuă în sânul societății şi să slăbească, tot mai mult, încrederea în propria securitate. Lumea trece prin nişte schimbări forțate de aceste împrejurimi unde politicile de securitate națională sunt regândite şi asuprite, unde efectele negative se răsfrâng şi asupra economiilor şi unde umanitatea se deschide unei ere a solidaritații şi a empatiei. Somalia şi celelalte state expuse fenomenului terorist trebuie să sporească cooperarea internațională pentru a respinge orice fel de amenințare la adresa popoarelor lor şi trebuie să lupte necontenit şi cu fermitate pentru apărarea stabilității şi păcii, dar şi pentru apărarea drepturilor omului, drepturi care trebuie garantate şi respectate în orice societate”.

  • Liderul ISIS, Ab Muhammad al-Adnani, a fost ucis în timp ce supraveghea frontul de luptă din Aleppo. Al-Adnani a fost exponentul ISIS, primul care a declarat așa-numitul „califat” și cel care a autorizat atacurile teroriste din Paris, Bruxelles și Instanbul. Rusia pretinde că unul din atacurile sale aeriene asupra nordului Siriei l-ar fi ucis pe al-Adnani, însă un oficial al apărării Statelor Unite ale Americii neagă acest fapt, întrucât, potrivit declarațiilor sale, atacul a fost condus de SUA și l-a avut drept țintă pe liderul ISIS. Oficialii speră că moartea lui al-Adnani va determina reducerea numărului atacurilor teroriste din Europa Occidentală, având în vedere rolul pe care acesta l-a avut în organizarea lor. (Sursa: http://cnn.it/2bBEg7y)

Ștefania Pavel – studentă la Facultatea de Științe Politice a Universității din București:

14192512_1163925887033599_4656087055254751758_n„Cu un impact major asupra capitalului de imagine al ISIS, consider că uciderea liderului organizației – Ab Muhammad al-Adnani – pune în perspectivă un veritabil război al orgoliilor inerent războiului împotriva terorismului. Astfel, SUA și Rusia își dispută meritele misiunii de neutralizare a conducătorului Daesh, fiind ambele conștiente de aportul de putere ce îi revine taberei militare din spatele atacului. Totuși, indiferent de statul care a orchestrat atacul, moartea lui Adnani oferă Occidentului speranța reducerii frecvenței și violenței manifestărilor teroriste.”