#IAconflicteinternationale – Alexandru Pașata

alex
În urmă cu câteva ore, Parisul a fost ținta unui nou atac. 
Conform Ministerului de Interne, în data de 20 aprilie, o maşină a oprit în dreptul unui vehicul al poliţiei, iar un individ a deschis focul cu o armă automată spre poliţiştii care pazeau cartierul comercial de pe Champs-Elysees; în urma acestui incident, doi polițiști au murit, atacatorul fiind de asemenea ucis și recunoscut de către serviciile de securitate.
#IAconflicteinternationale continuă cu Alexandru Pașata, manager al comunității International Affairs și student în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, care ne va prezenta viziunea sa în ceea ce privește acest eveniment.

„O reiterare a atacurilor teroriste din ultimii ani în Europa este necesară pentru a seta cadrul acestei discuții și a ilustra încă dată imprevizibilitatea și instabilitatea scenei  internaționale de astăzi: Charlie Hebdo, atacul terorist din Paris de pe 13 noiembrie 2015, atacurile cu bombă din Bruxelles, masacrul de ziua Bastiliei din Nisa, multiplele atacuri din Germania, urmate de o altă lovitură teroristă în Franța, de data aceasta asupra bisericii din Normandia, atacul islamic din Londra, cel de la muzeul Luvru din Paris, exploziile din Sankt Petersburg sau atacul islamic din Stockholm.

 Observăm că Franța reprezintă o țintă cheie pentru ISIS și continuă să se confrunte cu acte de extremism violent. De ce această recurență în ceea ce privește Franța?  Din perspectiva jihadiștilor, Franța este văzută drept o mare putere care promovează și apără valori esențiale pentru cultura vestică, precum drepturile omului, democrația sau libertatea discursului,  valori care se doresc a fi impuse și în lumea islamică. Totodată, Franța a fost numită într-un discurs al purtătorului de cuvânt ISIS, acum decedat, Mohammad al-Adnani, drept unul din principalii inamici vestici care merită să fie ținta viitoarelor atacuri teoriste.

Să nu uităm de situația actuală în care se găsește Franța. Duminică va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, un moment democratic esențial pentru statul francez. Deloc surprinzător faptul că ISIS ar dori să împiedice și să reducă impactul acestor alegeri. Drept urmare, Franța conștientizează acest risc, motiv pentru care prim-ministrul Franței, Bernard Cazeneuve, a afirmat că mai mult de 50.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru a înlătura orice amenințare asupra alegerilor de duminică.

Candidatul conservator Francois Fillon a afirmat faptul că lupta împotriva “totalitarismului Islamic” ar trebui să reprezinte una dintre prioritățile viitorului președinte al Franței. Ce mi se pare îngrijorător este modalitatea în care este abordată problema: “We are at a war, there is no alternative, it’s us or them”. Când războiul este considerat drept unica alternativă de combatere a atacurilor teroriste și de luptă împotriva Statului Islamic, consecințele nu pot fi decât sângeroase. Iar acest lucru mă face să mă întreb: when enough would be enough?”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *