#IAconflicteinternationale – Andrei Rădulescu

ia-conflicte-inernationale

Miercuri au avut loc alegerile parlamentare în Olanda, moment de importanță crucială pentru viitorul Uniunii Europene, dată fiind ascensiunea fulminantă euroscepticului Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate (extremă dreaptă), care promova ideea ieșirii din UE, coroborată cu închiderea granițelor și adoptarea unor măsuri drastice pentru musulmani (interzicerea Coranu
lui, închiderea moscheilor). Cu toate acestea, se pare că scenariul din Marea Britanie și Statele Unite nu s-a repetat, iar victoria nu a aparținut naționaliștilor cu idei profund populiste, ci scrutinul a fost câștigat de Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), formaţiunea de centru-dreapta a actualului premier Mark Rutte, care a obținut 33 de locuri, însă nu a reușit să formeze o majoritate, drept pentru care urmează constituirea unei coaliții de guvernare.
#IAconflicteinternaionale revine în această săptămână cu Andrei Rădulescu, Business Development Officer în cadrul proiectului Global Research Summer School și student în cadrul Facultății de Istorie.

,,Consider că rezultatul alegerilor de miercuri din Olanda reprezintă o dovadă evidentă că majoritatea oamenilor încă au încredere în Uniunea Europeana și în valorile pe care aceasta le reprezintă. Deși discursul naționalist a dobândit amploare în lume în ultimul timp și anumite grupări politice ce se folosesc de el au început să devină din ce în ce mai populare în rândul oamenilor, sunt de părere că acest eveniment constituie un pas în direcția bună. Prezența la vot de peste 80% din Olanda arată că olandezilor încă le pasă de principiile morale la care idealul european încearcă să ajungă și că mulți sunt împotriva populismului, a dezbinării si a urii din ce în ce mai des promovate pe scena politică actuală de către diverse personaje. Este interesant faptul că, deși partidul condus de către euroscepticul Wilders conducea în sondaje la începutul anului, acesta a scăzut treptat de atunci, mulți analiști punând această descreștere pe baza deciziilor luate de către Donald Trump în SUA, decizii cu care mulți cetățeni olandezi nu au fost de acord și care le-au arătat acestora că astfel de personaje ce promovează ura nu sunt de folos pentru societatea noastră.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *