#IAconflicteinternationale – Carmen Buzenche

ia

Kim Jong-Nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-Un, a fost asasinat luni în Malaysia. Potrivit presei internaționale, Kim Jong Nam a fost otrăvit în incinta aeroportului Kuala Lumpur de către două femei misterioase, despre care se crede că ar lucra pentru serviciile secrete ale Coreei de Nord. Nu este prima dată când suspiciunea unei morți veroase planează asupra liderului de la Phenian, dat fiind faptul că în decembrie 2013, Kim Jong-Un și-a executat propriul unchi într-un mod macabru, acuzându-l de trădare.
#IAconflicteinternationale revine cu Carmen Buzenche, studentă a Facultății de Drept și a Colegiului Juridic franco-român, fiind, concomitent, organizator al noului proiect marca International Affairs – Worldwide Institutions Academy.

Dinastia Kim deține puterea în Coreea de Nord de zeci de ani, iar moartea lui Kim Jong-II și numirea lui Kim Jong-Un în locul “președintelui etern” reflectă continuitatea acestei dinastii comuniste spre a treia generație. Proclamat conducător suprem al Coreei de Nord în urma morții tatălui său, Kim Jong-Un este un lider politic cel puțin controversat, cunoscut pentru regimul său dictatorial și pentru amploarea și proporțiile cultului personalității din această țară. Evenimentele recente sunt de natură să readucă în prim-plan imaginea liderului de la Phenian. Asasinarea fratelui său vitreg, Kim Jong-Nam, în incinta aeroportului din Malaysia ridică multe semne de întrebare, având în vedere faptul că Kim Jong-Nam şi-a petrecut o mare parte din viaţă în exil, unde și-a exprimat în mod frecvent poziția împotriva succesiunii dinastice în Coreea de Nord, punând la îndoială calitățile de lider ale fratelui său. Rămâne însă de văzut dacă acest asasinat reprezintă o consecință a manifestărilor lui Kim Jong-Nam, considerat odată favoritul la tron, față de regimul dictatorial al fratelui său, dublate de temerile acestuia din urmă de a nu-i fi contestată autoritatea, sau reprezintă rezultatul raporturilor negative stabilite de Kim Jong-Nam de-a lungul timpului. De asemenea, dacă se dovedește implicarea Coreei de Nord, acest lucru poate avea implicații asupra relației sale cu China, țară cu care Kim Jong-Nam deținea legături strânse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *