#IAconflicteinternationale – Cătălina Bocai

iaconflicte
În această seară are loc ceremonia de investirea a lui Donald Trump în calitate de Preşedinte al Statelor Unite ale Americii. După ce afaceristul newyorkez va depune jurământul de credință în fața Curții Supreme, Trump va deveni oficial cel de-al 45-lea Președinte al SUA, asumându-și rolul de cel mai puternic om al planetei. Administrația Trump reprezintă fără doar și poate un punct de cotitură în ceea ce privește evoluția dinamicii mediului internațional. Ne așteaptă o perioadă presărată cu decizii inopinate, discursuri frapante și acțiuni stupefiante de politică externă, care vor avea repercusiuni directe pe scena politicii internaționale și care ar putea schimba definitiv echilibrul de forțe.
#IAconflicteinternationale revine cu un membru însemnat al comunității International Affairs, în persoana Cătălinei Bocai, project manager The Diplomatic Agenda, studentă în anul trei la Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene și anul doi în cadrul Facultății de Drept:

Ceremonia de investire și depunerea jurământului de credință sunt unele din aspectele cele mai importante ale ceremonialului prezidențial, reprezentând simbolic transferul de putere dintre administrații. Odată cu finalizarea acestora, Donald Trump devine oficial Președinte al Statelor Unite, funcție considerată de mulți una dintre cele mai influente de pe scena internațională. Față de ultimii președinți americani sau cel puțin față de predecesorul său, Barack Obama, Trump este cu siguranță o figură controversată, deloc modelul politicianului american cu care am fost obișnuiți. Din punctul meu de vedere Donald Trump-„Președintele” nu va fi diferit de Donald Trump-„persoana” sau „afaceristul”, iar acest lucru este demonstrat și de comportamentul și declarațiile sale atât din campania electorală cât și de după anunțarea rezultatelor. În contextul internațional actual, doar luând în considerare o Rusie tot mai vocală și agresivă, o Uniune Europeană tot mai mult încercată de provocări, un Stat Islamic tot mai greu de oprit și adăugând la acestea declarațiile lui Trump referitoare la intențiile sale, următorii ani nu se anunță deloc ușori. Liderul ”celei mai puternice democrații a lumii”, şeful uneia dintre cele mai puternice armate din lume, prima ca buget alocat și a doua ca efectiv militar după China, și omul care poate apăsa butoanele unui imens arsenal nuclear sunt atribuţii care îi conferă lui Trump puteri imense şi o responsabilitate pe măsură. Rămâne de văzut cum se va raporta Trump și administrația sa la toate aceste responsabilități și provocări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *