#IAconflicteinternationale – Raluca Bănică

17948707_431314237201358_648399871_o

Surse de la Casa Albă au declarat că joi dimineață s-ar putea să aibă loc un nou test nuclear nord-coreean. Un dispozitiv atomic ar urma să fie detonat într-un tunel, în al șaselea test subteran ordonat de regimul de la Phenian. Anunţul făcut de experţii americani se bazează pe analizarea mai multor imagini din satelit care arată o intensificare a activităţii în incinta poligonului de teste nucleare Punggye-ri.
#IAconflicteinternationale revine cu un membru activ al comunității International Affairs, Raluca Banica, organizator al proiectului The Diplomatic Agenda și studentă în anul doi la Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice.

Activitatea din ultimele săptămâni ale Coreei de Nord sugerează faptul că aceasta s-ar putea pregăti pentru a șasea testare a armelor nucleare, întrucât activitatea de la situl nuclear s-a intensificat. Aceasta s-ar putea lega de sărbătoarea națională “Day of The Sun”, când se împlinesc 105 ani de la nașterea lui Kim II Sung, moment cu ocazia căruia Coreea de Nord își expune armele deținute și progresele realizate de la an la an.

Până la acest moment, Coreea de Nord a testat de 5 ori armele nucleare, trei dintre testări având loc sub conducerea actualului lider, Kim Jong Un. Acesta consideră posesia armelor nucleare ca o măsură esențială împotriva posibilelor atacuri din partea Statelor Unite. Intervenția din Siria și atacul asupra bazei aeriene relevă Coreei importanța posesiei armelor nucleare, oficialii de la Phenian declarându-se îngrijorați de actele de război ale Statelor Unite.

Pe de altă parte, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a promis să intervină în acțiunile Coreei de Nord, având sprijinul președintelui chinez, XiJinping. În acest context, legăturile celor doi poli de putere, China și Statele Unite, par a deveni din ce în ce mai strânse. Donald Trump a anunțat recent importanța colaborării cu China, atât in peninsula coreeană, cât și în alte domenii, iar China și-a anunțat disponibilitatea pentru eventuale intervenții în Coreea.

Între timp, rămâne de văzut cât de strânse vor deveni legăturile dintre China și Statele Unite, și cât se vor tensiona relațiile cu Coreea de Nord, care pare a simți presiuni din partea SUA, mai ales dupămutarea recentă a unui grup de nave americane în apropierea peninsulei Coreene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *