#IAconflicteinternationale

ia-conflicte-inernationale

 

Recep Erdogan a acceptat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele Donald Trump, ca armata turcă să acționeze împreună cu forțele americane împotriva jihadiștilor Statului Islamic din localitățile al-Bab și Raqqa. Mai mult decât atât, cei doi lideri au discutat despre criza refugiaților și crearea unei zone sigure în Siria, afirmând că SUA și Turcia sunt aliate.
#IAconflicteinternationale revine cu un alt membru important, Ștefania Voinea, Deputy Manager al comunității International Affairs și studentă în anul trei la specializarea Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul SNSPA.

Turcia este un actor important în Orientul Apropiat și Mijlociu datorită poziției sale strategice din punct de vedere geopolitic care, pe de altă parte, îi aduce și dezavantaje, având în vedere faptul că tensiunile cauzate de fenomenul terorist pun presiune la granițele sale. Acum, Turcia este văzută ca fiind pionul principal în ceea ce privește soluționarea conflictului din zonă și restabilirea securității. Recep Erdogan profită de schimbarea viziunii Statelor Unite ale Americii, odată cu preluarea puterii de către Președintele Donald Trump, și, fiind conștient că țara sa nu poate lupta singură împotriva Statului Islamic, conștientizează necesitatea unei alianțe, dar și oportunitatea de a stabili o bună relație cu SUA. În aceste condiții, cooperarea dintre cele două state nu este deloc surprinzătoare, iar luând în considerare și relația lui Donald Trump cu președintele rus, Vladimir Putin, poate fi chiar o soluție pentru asigurarea stabilității în regiune. Un alt obiectiv al Turciei ce poate fi fructificat prin această cooperare este neutralizarea califatului stabilit la granițele sale, ce reprezintă o reală amenințare la adresa securității, dovadă fiind atacurile teroriste din ultima vreme, precum cel din noaptea de Anul Nou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *