Puciul din 15 iulie 2016 și societatea turcă. Consecințe

            În seara de 15 iulie 2016, podurile de peste strâmtoarea Bosfor au fost blocate de militari. Avioane de luptă și elicoptere au fost văzute deasupra Ankarei și s-au auzit focuri de armă. La scurt timp după acestea, prim-ministrul turc Binali Yildirim a anunțat că o tentativă de răsturnare a puterii este în desfășurare.

            O facțiune a armatei a transmis, ulterior, prin intermediul unei televiziuni de stat, că a acaparat puterea pentru a proteja democrația de Președintele Erdogan, anunțând instaurarea legii marțiale și adoptarea unei noi constituții.

            În cursul agitatei nopți, posturile TV au intrat în controlul soldaților, au avut loc explozii în Istanbul și Ankara, au fost împușcați protestatari, clădiri ale administrației prezidențiale și parlamentului, un elicopter militar a fost doborât și lideri ai armatei au fost sechestrați.

            În cele ce urmează vom încerca să facem inventarul principalelor consecințe pe care tentativa de lovitură de stat din acea noapte le-a avut asupra societății turce:

  1. Cel puțin 232 de oameni au fost uciși în timpul evenimentelor ce urmau să îl înlăture pe Erdogan de la putere.
  2. Reacția favorabilă lui Erdogan a fost puternică la scurt timp după puci: sute de mii de susținători ai președintelui au ieșit în stradă pentru a exprima ideea că sunt alături de Erdogan și condamnă tentativa de lovitură de stat.
  3. Guvernul turc îl acuză pe clericul Fethullah Gulen, care a fondat mișcarea Gulen, de orchestrarea puciului, susținând că acesta este un terorist, ceea ce a constituit pretextul pentru cererea de extrădare adresată Statelor Unite, unde acesta locuiește. Gulen neagă orice implicare în violențele iscate și îl acuză la rândul său pe Erdogan de planificarea tentativei de lovitură de stat, o teorie populară printre criticii guvernului, pentru a avea pretextul necesar eliminării opoziției.
  4. Societatea turcă este, în majoritate, furioasă că militarii, presupuși a apăra bunăstarea țării, au încercat să capete puterea prin violență, ceea ce îi face pe mulți să ceară reinstaurarea pedepsei cu moartea. De altfel, mulți politicieni turci, inclusiv Erdogan, susțin că gravitatea situației ar putea duce la necesitatea revenirii la pedeapsa capitală, ceea ce ar duce la imposibilitatea Turciei de a adera la UE.
  5. Pana in septembrie 2016, guvernul a dat afară 15000 de angajați în domeniul educației, 2700 de procurori și judecători și 500 de angajați ai celei mai înalte autorități religioase, motivând că aceștia sunt suspectați de susținerea tentativei de lovitură de stat.
  6. Din pricina situației critice ce a urmat puciului, Turcia este în stare de urgență și a fost declarată și starea de mobilizare.
  7. Astăzi, Turcia este țara care are cei mai mulți jurnaliști aflați după gratii, depășind până și China.
  8. Nici kurzii nu au scăpat de valul de schimbări provocate de evenimentele din vara lui 2016: conducătorii partidului de opoziție al kurzilor au fost arestați, toate speranțele unei reconcilieri turco-kurde fiind compromise.

 

Autor: Echipa The Diplomatic Agenda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *